HTML

A TV jövője

személyre szabott, új generációs, lokális, és web alapú médiafogyasztás és televízió

Friss topikok

Linkblog

TV vagy nem TV? Nem lineáris média a nappaliban.

2010.05.27. 16:45 csabal

Sokat gondolkodtam rajta hogyan is kezdjem a blogot. Nehéz lesz. Mert több min 5 éve foglalkozunk azzal, hogy mi lesz a médiafogyasztás jövője. Direkt nem írok TV-t mert itt már a TV szó sem nagyon releváns. A TV nem más, mint egy megjelenítő.

Azt gondoljuk, nagyjából tudjuk mi lesz a jövő. Vagy csak szeretnénk tudni? Majd kiderül.

 

Azon is gondolkodtam mit írjak a blogba? Ha leírom minden gondolatomat, félő, hogy ellövöldözök minden ötletemet, elvégre ezt itt bárki olvashatja. Ha nem írok le mindent, akkor hogyan fogjátok megtudni min is dolgozunk? Örök dilemma….mondjuk a nyilvánosság egyben véd is. Szóval le fogok írni mindent. De szépen apránként.

 

Most már azért szerencsére máshonnan is halljuk, látjuk, hogy ugyanazokra a következtetésekre jutottak, mint mi, anno. Azon már csak nevetek, amikor a konvergenciáról olvasok cikkeket….tudod, TV+Internet+közösség….

 

 

No. Tehát az alapgondolat ezer éve az volt, hogy miért nincs egy szerencsétlen doboz a nappalidban, ami mindenre képes, ami szórakozás? Lejátszik zenét, videót, filmet, TV van benne, stb. Az istennek nem találtunk olyan hardvert ami megfelelt volna az igényeinknek, ezért megpróbáltunk magunk létrehozni egyet. Iszonyatos sok szenvedés után, sikerült is egy – mondjuk – stabil dobozt összehoznunk, aranyáron. Még talán pár darabot használnak is, valahol, valakik. Akkoriban 2001-et írunk!, már neve is volt ennek: HTPC. Házimozi számítógép. Iszonyatosan drága, cserébe csendes valami, ami a nappaliba való, és ott átvesz minden funkciót, amit eddig sok különálló doboz csinált. De kurvára nem jött be, így utólag már értem miért. Az igaz, hogy szép volt, csendes, ultragyors, de nagyon drága. Soha nem lehetett belőle tömegtermék. A másik, hogy nem a hardver a lényeg, de majd ezt is kifejtem.

 

Aztán jött a következő probléma: valami kezelőfelület kéne. Olyan nem volt, amit mindenben megfelelt volna, azért nekiálltunk mi magunk csinálni egyet. 4 éve fejlesztjük, és elég messzire jutottunk….már most jelzem, hogy még ez sem a lényeg.

 

A lényeg az, amit fogyasztunk ezen a felületen. Ingyen akarjuk, akarnánk. TV műsor, videók, zenék, filmek, hírek stb. Ez lenne a lényeg. Lehet ilyet? Szerintünk lehet!

 

Nos, amit mi gondolunk az, hogy kell egy doboz a nappaliba. Ez lehet benne lesz a tv-ben, de szerintem nem. Különálló valami lesz, futtatni fog egy másik valamit, amin keresztül hihetetlen szolgáltatásokat érhetünk majd el. Más lesz a médiafogyasztás, és ezt most már a piaci szereplők (TV szolgáltatók, TV csatornák, jogtulajdonosok) is érzik. A huszonöt éves üzleti modelljeiket le kell cserélniük, nincs mese.

 

Mi egy alternatíva akarunk lenni. Nem akarunk semmihez sem hasonlítani.

 

Te mit gondolsz mi a lényeg? A doboz, a felület, a tartalom?

 

3 komment

Címkék: média nem iptv ott homesys hybridbox lináris alternatíva over the top

A bejegyzés trackback címe:

https://homesys.blog.hu/api/trackback/id/tr932035869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.12.13. 22:46:23

A tartalom a lényeg, a "jobb" felhasználók (akik megadják egy HybridBox árát) komolyabb PC kezelési ismerettel rendelkeznek, így könnyebben alkalmazkodnak a PC-s megoldásokhoz (ami lehet több lépés, de nagyobb rugalmasság is egyben).

Nemigen olvastam arról, hogy a felvett műsor miként menthető el (pl. későbbi megnézéshez, reklámokat kivágva stb), és milyen formátumba (hiszen PC-ről lévén szó, innen program kérdése az egész).
Van-e két (vagy több;) tuneres lehetőség. Pl. az UPC féle egyet nézek, egyet felvesz vagy az én jelenlegi egyet nézek, kettőt felveszek koncepcióra).
Egyáltalán műszakilag pl. egy dekóder kártya két tunerrel életképes-e.

A Win7 starter milyen hálózati megosztást tesz lehetővé, és azt ki akarjátok-e használni? Vagyis az ölemben tartott laptopról átküldöm a lejátszandó filmet, vagy átolvasom a HybridBox-ról a lementett tartalmat és a laptopon megvágom.

Valami ilyen Q&A jól jönne döntés előtt ;)

csabal 2010.12.14. 11:11:59

Szia,

Van ilyenünk: hybridbox.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=2&lang=hu

a felvett tv műsor .ts formátumba kerül rögzítésre, ezer progi van amivel lehet vágni, szerkeszteni.

egy dekóder kárty 2 tunerrel működik, ha cseréleted benn a kártyát... :)

puhosh 2012.02.16. 13:43:04

Mi a parommal sohasem neztunk kereskedelmi televiziot es nem hallgattunk kereskedelmi radiot.Ez nem jelenti azt,hogy kizartuk az eletunkbol a modern technikat, sot.
Egyszeruen nem szerettem a musorokat,filmeket megszakito reklamokat es ritkan talaltunk az izlesunknek megfelelo musorokat,ez foleg a radiokra vonatkozik.Azelott magnot hallgatam,lemezeket majd cd-t: otthon is a kocsiban is,az izlesem szerint valogatva.A filmeket kolcsonoztuk vagy megvasaroltuk.Persze,neha futott a hatterben tv,de inkabb a hirek a koztevebol,ill.a filmekre vadasztam.
Most eppen megunt kulfoldon elunk,es a technikai kornyezet il. a lehetosegek az elonyunkre valtoztak.A filmeket a Love filmrol vagy a Netflixrol toltjuk le,ill. a megvasaroljuk a Sony vagy az Apple letoltokozpontban .A tv-ekben benne van a fre Hd, csak digi tv van , de ingyen jon a koztv meg a regionalis csatornak (osszesen 5),de ez is tobb a soknal,eleg.Az interneten at nezzuk a mgyar koztv -t,ami emelkedo szinvonalat mutat,nehany ottfelejtett bovli sorozatot leszamitva.A lapokat ingyen olvassuk a neten.A zene a telefonokrol vagy az itunesrol megy a kocsikban es a lakasban.
Amugy minden tartalom megoszthato es lejatszhato mindennel,tehat a sajat gyujtemenyunket elvezzuk ill. valogatunk az internetes filmszolgaltatok kinalatabol.
Igazan mar most sem ertem,mi a jovoje a sugarzott mediaknak, nekunk nincs olyan es nem is hianyzik.Penzbe kerul,egy halom szemet, csak hulyitik az embereket, vagjatok el a zsinorokat ha van gyors internet esetleg digitalis sugarzas.Mondjuk ujsagot is ritkan veszunk,pedig ejjel nappal olvasunk,de mindenhez hozzaferni a tv-n,telefonon,tableten.
Eleg egy max. 10 000 forintos korlatlan es gyors internet meg a megfelelo cuccok,meg amit a levegoben talalni.
A celebek meg pusztuljanak ehen a firkaszokkal egyutt.
süti beállítások módosítása